Home / INICIO / Independenta Romaniei si Coroana de Otel a lui Carol I

Independenta Romaniei si Coroana de Otel a lui Carol I

(Se procura a versão em português, clique aqui)

Romania este una dintre cele mai exotice si misterioase tari din Europa de Est. O tara ce vorbeste o limba de origine latina, inconjurata de tari slavice + Ungaria. Cu o bogata si deosebita istorie, din pacate, uitata de celelalte tari latine.

Articolul de astazi este despre, probabil cea mai importanta zi a romanilor din istorie, independenta castigata impotriva Otomanilor.

Fundal

Inca de la inceputul  Valahiei, unul dintre cele mai importante principate ce formeaza Romania de azi, a luptat sa-si mentina independenta, prin aliante, cand cu Regatul Ungar, cand cu Imperiul Otoman. Micul principat si-a pastrat independenta pana in secolul XV.

In a 2ª jumatate a secolului XVI, cam toata Peninsula Balcanica se afla sub controlul Imperiului Otoman. Valahia nu era singurul principat roman. Spre deosebire de celelalte tari cucerite de otomani, romanii aveau autonomie, erau vasali.

Razboaiele ce au devastat Europa intre sec. XVII si XVIII au facut ca Principatele Romane sa tot treaca de alta parte, de la otomani, la Habsburgi si invers. La sfarsitul secolului, Transilvania era sub suzeranitate habsburgica, in timp ce Valahia si Moldova au ramas vasali Imperiului Otoman, bucurandu-se de autonomie.

Odata cu schimbarile filosofice aduse in Europa de Revolutia Franceza, cu ascensiunea nationalismului, prima jumatate a sec. XIX s-a transformat intr-o era de crize in partea Vestica a Imperiului Otoman. Grecii, bulgarii, sarbii si romanii au inceput sa-si reafirme identitatea nationala si sa critice administratia otomana de proasta calitate, incepand o serie de revolte pentru independenta.

Începutul revoltei

De la inceputul sec. XIX si pana la Primul Razboi Mondial , otomanii au avut un conflict cu rusii. Rusii au inceput sa dezvolte un interes pentru tarile aflate sub stapanire otomana din Balcani, intrucat spiritul nationalist ii putea transforma in vasali ai Imperiului Rus.

In 1821, prima revolta din Valahia a avut loc, dar lipsa planificarii si a suportului strain a transformat revolta intr-un esec, deci nu si-au putut castiga independenta. Dar din aceasta revolta, cativa ofiteri romani au dobandit experienta in lupta cu otomanii si au invatat din greselile lor.

Inca o revolta a avut loc in 1848, de data asta mai organizata si au participat toate clasele sociale. Obiectivele erau foarte indraznete: independenta Valahiei, Moldovei si emanciparea Transilvaniei, care aveau putine drepturi.

Revolta din 1848 a inceput foarte bine, au reusit sa-i dea afara din tara pe otoamni si sa creeze un Guvern Provizoriu, dar lupta interna dintre liberali si conservatori a slabit revolta, care a fost inabunista in acelasi an. Multi lideri revolutionari au fost iertati, insa Imperiul Otoman nu si-a mai exercitat controlul asupra Principatelor.

Razboiul de independenta

Revolta din 1848 nu a avut niciun impact asupra nationalismului romanesc. La scurt timp dupa, otomanii au castigat Razboiul Crimeei impotriva rusilor, dar razboiul a costat mai mult decat isil puteau permite. Folosirea banilor pentru antrenamente si echipamente absurde a ranit si mai mult economia otomanilor, care au marit taxele vasalilor.

Criza economica a otomanilor a starnit o revolta in Balcani, nu numai deoarece criza a fost inceputa de otomani, dar si pentru ca sultanul voia sa-i faca pe vasali sa plateasca. Balcanii au devenit in scurt timp o zona de razboi, necontrolata de sultan unde nationalismul crestea pe zi ce trece, atragand atentia Imperiului Rus, pe langa toate acestea, Valahia si Moldova s-au unit.

In 1877, rusii si otomanii si-au declarat razboi. Cum otomanii erau ocupati cu rusii, si-au declarat independenta Romania, Serbia, Muntenegru si Bulgaria. Victoria rusilor cu ajutorul important al romanilor in razboiul ce a durat un an a obligat Imperiul Otoman sa recunoasca independenta Romaniei, Serbiei, Muntenegrului si sa mareasca autonomia Bulgariei. Romania a devenit apoi Regat, sub domnia Regelui Carol I.

Coroana de Otel a lui Carol I

Desi ceilalti monarhi europeni foloseau nestemate pretioase pentru coroanele lor, Carol 1 a refuzat. Pentru a onora sacrificiile si eforturile romanilor din razboi, coroana sa nu a fost facuta din aur, ci din otelul tunurilor topite, capturate in razboiul din 1877. Domnia sa a fost caracterizata printr-o perioada lunga de prosperitate si a rezistat pana la inceputul Primului Razboi Mondial, cand a murit.

 

Tradus de prietenii noștri/traduzido pelos nossos amigos: Cristian Bejan din pagina Romaniaball și André Vasconcelos din pagina SPBall.

About Lucas Mayon

Estudante de Direito em Brasília, criador da página.

Check Also

Falhando miseravelmente em Age of Empires II

  Então basicamente você começa o jogo com meia dúzia de aldeões e logo de …